CopyCabin | 18 mei 2018
Waarom je je eigen wijsje moet zingen

 

‘Jullie zijn ook zo bescheiden’, verzuchtte mijn lagere school meester brommend, terwijl hij mij en mijn ouders uitgeleide deed. Ik denk dat ik een jaar of tien was toen en vóelde meer dan dat ik begreep, dat zijn opmerking niet bedoeld was als compliment. Zelf was hij een man die graag in de spotlights stond en bij wijze van spreken de microfoon greep zodra hij er een te pakken kon krijgen. Het idee dat niet iedereen even outgoing was, paste, laten we zeggen, niet helemaal in zijn straatje. 

 

Dat ik me zijn opmerking (ruim 30 jaar later!) nog steeds herinner, geeft wel aan dat hij me op de een of andere manier raakte. Inmiddels weet ik gelukkig dat bescheidenheid of – beter misschien – ‘niet-graag-op-de-voorgrond-treden’ een prima eigenschap is. Net zoals er niets mis is met graag in de schijnwerpers staan. En al die duizenden variaties daar tussenin. Ieder zingt zijn eigen wijsje. En dat maakt het leven leuk!

 

Ik geloof (en daar heb ik best wat mijmertijd voor nodig gehad) dat de kunst hem vooral zit in het vásthouden aan je eigen toonsoort. Op een manier die past bij jóu.

 

Uit eigen ervaring én van de mensen met wie ik werk weet ik inmiddels overigens wél hoe lastig dat is.
Want hoe vind je jouw toonsoort? Afstemmen op je soort- (of branchegenoten) is veel gemakkelijker. En dus verleidelijk.
Waarom zou je het niet ‘net zo’ aanpakken als die ene industry leader (wel ja, leg de lat maar hoog!) die je zo bewondert?
Die je altijd doet grinniken.
 Of met wie je je zo verwant voelt. Succes verzekerd, toch?!

Helaas.

 

 

Als je opgaat in de massa kan niemand je meer vinden.

 

Fluit daarom liever je eigen deuntje. Niemand doet dat precies zoals jíj!

 

Laat zien waar je voor staat, wat jouw drijfveren zijn, waar jij warm voor loopt.
En gebruik daarvoor je éigen woorden.
Zodat je een verhaal kunt bouwen dat klinkt als ‘jij’.

 

Zó wordt je zichtbaar. En dat maakt je opmerkelijk!

 

En als je er aan toe bent je verhaal in woorden te gaan vangen: laat ze net zo uitbundig, ingetogen, vrolijk, bedachtzaam, persoonlijk, pittig, vriendelijk, weloverwogen, overdonderend of bescheiden klinken als bij je past.
Er zijn zóveel mooie liedjes te verzinnen…

 

Caroline

 

 

 

Soms is het best even zoeken om je ‘eigen geluid’ te vinden. Helemaal op ‘papier’. Toch de schrijfdruk van de ketel halen?
Vertél je verhaal. Hardop. Aan je beste vriend, je buurvrouw, oma of  – als je je daar gemakkelijker bij voelt – desnoods tegen de muur. Neem je woorden op en luister ze later terug. Zonder dat je het zelf in de gaten hebt gehad heb je ongetwijfeld hele rake zinnen gebrouwen. En de echte parels? Díe vis je eruit. Zó bouw je aan een verhaal dat klinkt als ‘jij’.
Geen zin, geen tijd of liever sámen sparren? Help ik je toch?!  

 Wil je reageren?